De lange lyse nætter er slut og vi mærker allerede nu forandringerne i naturen. Solens nuancer på himlen bliver mørkere, træernes blade begynder så småt at skifte farve og græsset gulnes. Heldigvis er sommeren ikke slut endnu og årstiden, hvor vi kan høste de mange vildtvoksende bær og frugter i naturen står lige for, så hvorfor ikke forvandle dem til en lækker bærtærte, tilberedt med kærlighed over åben ild?
Du kan vælge mellem 1 – tærte fra bunden eller 2 – den med butterdej..
Et magisk måltid:
Før vi begiver os ud på madlavningseventyret, er der nogle nødvendige forberedelser:
- Råvarer fra naturens Skatkammer: August og september er tidspunktet, hvor naturens forsyninger er rigelige. Pluk saftige brombær, blåbær, blommer og måske nogle tidlige æbler (eller snyd og køb det i supermarkedet og tag det med i skoven).
- Madlavningsoverfladen: Sørg for at have en robust grillrist, evt. en gryde til rådighed eller folie, der kan tåle direkte kontakt med flammerne.
Grillbagt bærtærte fra bunden på smuldredej
Bærtærte | |
100 g | Smør, blødt |
1/2 dl | Sukker |
2 dl | Havregryn |
1 dl | Hvedemel |
1 nip | Salt |
400 g | Friske bær efter eget valg (gerne blandet) |
Fordel dejen i de forskellige stanniol | |
Koldrørt vaniljecreme | |
2 stk. | Pasteuriserede æggeblommer |
0,5 dl | Sukker |
2 spsk. | Lys sirup |
1 tsk. | Vaniljesukker |
2 dl | Piskefløde |
Fremgangsmåde
Tag smørret, så det kan nå et blive blødt. Kom alle ingredienser til smuldredejen i en røreskål og bland dem godt sammen – brug gerne hænderne
Lav små pakker af stanniol i dobbelt lag. Skyl bærrene og fordel dem i stanniolspakkerne. Kom et lag smuldredej ovenpå bærrene og fold stanniolen let rundt om – den skal dog ikke lukkes helt
Bærtærterne bages på bålet under låg, gerne ved høj temperatur, i ca. 10-15 minutter – vent evt. med at sætte dem over til vi er færdige med hovedretten.
Koldrørt vaniljecreme
Kom æggeblommer, sukker, sirup og vaniljesukker i en skål og pisk til det er lyst og luftigt. Pisk fløden til en let skum i en anden skål
Vend forsigtigt flødeskummen i æggesnapsen, så luften ikke tages ud af cremen – start evt. med en enkelt skefuld
Servér de lune grillede bærtætter toppet med vaniljecreme og evt. friske bær
Tærterne skal have ca. 15-20 min
Eller 2 – Magisk bærtærte med butterdej over bål:
Ingredienser:
- En pakke butterdej (du kan forberede dej derhjemme eller bruge købt)
- 3 kopper blandede friske bær (brombær, blåbær, hindbær osv.)
- 1/2 kop sukker (juster mængden efter din smag og bærnes sødme)
- Saften af en halv citron
- En smule maizena (til fortykkelse, omkring 2 spsk)
- En knivspids salt
- Smør til pensling af butterdejen
Fremgangsmåde:
- Forbered bærblandingen: I en skål kombineres de friske bær, sukker, citronsaft og en knivspids salt. Lad blandingen trække i 15-20 minutter, så bærrene frigiver deres saft.
- Tilbered bærfyldet: Hæld bærblandingen i en gryde og varm den op over bålet. Tilsæt maizena for at fortykke saften, og rør forsigtigt, indtil fyldet er blevet lidt tykkere. Tag gryden af bålet og lad bærfyldet køle af.
- Forbered butterdej: Rul butterdejen ud i den ønskede form til tærten. Placer butterdejen på grillristen over bålet eller i en ildfast gryde, der er egnet til bål. Bag butterdejen, indtil den er gylden og sprød. Pas på, da dette sker ret hurtigt.
- Samling af tærten: Når butterdejen er afkølet lidt, hældes det afkølede bærfyld i midten. Fold kanterne af butterdejen forsigtigt ind over fyldet for at danne en rustik kant.
- Grill Tærten: Placer tærten tilbage over bålet (ikke direkte i flammerne) og grill den i et par minutter, indtil bærfyldet bobler og tærten får en skøn grillet overflade.
- Servering: Tag tærten af bålet og lad den køle af lidt, inden den skæres i skiver. Server den gerne med en klat frisk pisket flødeskum eller en kugle vaniljeis for den fulde smagsoplevelse.
Tips til en uforglemmelig madoplevelse:
- Inviter venner og familie til at deltage i madlavningen og nydelsen af det færdige måltid.
- Tilføj en snert af ekstra smag med en smule revet ingefær eller kanel til bærfyldet.
- Lav en dobbelt portion af bærfyldet og opbevar det i et tætsluttende glas. Det kan bruges som fyld til pandekager eller som topping til morgenmaden.
Del med dem, du holder af, og nyd den magi, som madlavning over bål og naturens gaver kan bringe ind i dit liv.