Søndag formiddag – hvad skal vi lave?
Der er altid masser af lave søndag formiddag – man kunne jo altid gøre rent, læse avisen eller sætte en omgang vasketøj mere over. Jeg er 100-meter mester i altid lige at skulle gøre noget (u)praktisk og er opdraget med, at det skal “nytte”, det man laver. Så det der med at hive et par timer ud af kalenderen for at tage i skoven søndag formiddag, den kan godt være svær. Men når vi endelig gør det, har vi en fest og får masser af frisk luft og fede oplevelser.
Familie-orientering – en sjov og underholdende aktivitet i det fri
Selvom vi bor i byen, er skoven ikke langt væk. Det tager os et kvarter i bil, så er vi i Hareskoven. Her udbyder bl.a. Gladsaxe Orienteringsklub (OK73 Gladsaxe) løb hver søndag. Vi har været et smut i skoven her til formiddag for at løbe orienteringsløb – en sjov, udfordrende og legende måde både at løbe og lære sammen.
Der findes et hav af tilbud hver weekend, hvor o-klubber stiller baner op og deler ud af tips og tricks.
Vi løber gerne i Hareskoven (Gladsaxe O-klub) eller i Birkerød (OK-Øst Birkerød) – og prisen er så alle kan være med: 25 kr. for en familie.
Og har du tid og lyst til at forlænge dagen i skoven, kan man have madpakken (og tørt tøj) med i bilen og sætte sig et sted i den skønne forårsskov. Nogle steder byder de ligefrem på varm kakao og en mad efter løbet.
Er du mere til løb i storbyen, så kan det varmt anbefales at kigge nærmere på AMOK (Amager Orienteringsklub), der arrangerer løb rundt om i København. Bor du hverken i København eller i nærheden af Hareskoven, så hop ind på orienteringsløb.dk og find en klub i nærheden af dig.
Udover at være en fed familieaktivitet er der også mange andre læringspunkter:
Børn og orienteringsløb: En sjov og lærerig aktivitet
Orienteringsløb er en sjov og lærerig udendørsaktivitet, der stiller krav om, at du både kan navigere og løbe – men ikke nødvendigvis hverken langt eller stærkt. Det er en sportsgren, der vinder stadig større popularitet i Danmark, og som også egner sig til børn. Børn elsker at udforske og opdage nye ting, og orienteringsløb er en perfekt måde at udfordre deres sind og krop på samtidig.
Hvad er orienteringsløb?
Orienteringsløb er en god blanding af løb og kort og kompas, hvor du finde den bedste (og korteste) rute i mellem en række poster ved hjælp af en kort og en kompas. Ruten er normalt markeret med poster, som du skal finde og stemple. Orienteringsløb kan være individuelt eller holdbaseret, og der er forskellige sværhedsgrader afhængig af niveauet af erfaring og evne. Det fede er, at du altid kan blive bedre og løbe mod dig selv.
Hvordan kan orienteringsløb være godt for børn?
Orienteringsløb kan være en god aktivitet for børn, da det ikke kun er sjovt, men også lærerigt. Det kræver, at børnene tænker strategisk, planlægger deres rute og bruger deres evner til at finde posterne i terrænet eller byen. Det at kunne trække “virkeligheden” ned på kortet og derfra finde vej øver både deres forestillingsevne, fornemmelsen for rum – og så er der afstandsbedømmelsen. For hvad er 1 cm på et kort i virkeligheden? Hvor mange skridt skal jeg egentlig løbe for at løbe 100 meter?
Orienteringsløb kan også være en god måde at fremme teamwork og samarbejde. Både børn og voksne kan arbejde sammen for at finde posterne og fuldføre ruten, og på denne måde lære at kommunikere og samarbejde med hinanden.
Som langt de fleste andre udendørsaktiviteter, så kan orienteringsløb være med til at øge børnenes selvtillid og selvværd. Det at finde en post og fuldføre ruten er små succesoplevelser hele vejen igennem. Orienteringsløb behøver nemlig ikke være en konkurrence om at komme først eller finde flest poster, men finde dem, man kan og de fede er, at man hele tiden kan løbe mod sig selv og blive bedre og bedre til at finde posterne.
Hvordan kan børn komme i gang med orienteringsløb?
Der er flere måder, hvorpå børn kan komme i gang med orienteringsløb. Der er mange klubber og organisationer, der tilbyder orienteringsløb til børn og unge i forskellige aldersgrupper og niveauer. Disse klubber kan også tilbyde kurser og træning for børn, der ønsker at lære mere om orienteringsløb og forbedre deres færdigheder.
Forældre og andre voksne kan også introducere børn til orienteringsløb ved at arrangere en tur i skoven med en simpel orienteringsopgave eller ved at købe en orienteringsbog med kort og opgaver. Som sagt – det er en fed måde at tilbringe tid sammen på.
Og når man alligevel er i skoven, så kan man jo altid jagte troldenumser..