Er du også én af dem, der gerne vil mere ud i naturen med børnene? Men måske går lidt i stå på planlægning, forberedelse, hvor skal vi hen og hvad skal vi lave?
Så læs med her, hvor vi samler en række små idéer til mikroeventyr, du kan tage på med dine børn – lige og lidt og lige udenfor døren…
- Find kriblekrabledyr: I haven, i gården eller parken. Kom ned på jorden, under en sten, ned i græsset. Tag eventuelt et glas og en ske med, hvis I vil fange dyrene, men I kan også bare kigge på det I finder. Måske kan I genkende en bænkebider, en edderkop eller en regnorm? Måske kan I bare snakke om hvor mange ben dyrene har, om de er hurtige eller langsomme og hvor de er på vej hen? Og måske finder børnene på deres egne lege med dyrene, hvor regnormene får en tur på rutsjebanen og sneglene kravler om kap.
- Gå en anden vej: Se på kortet, gerne på satellit-billederne og kig efter grønne områder. Er der mon en lille grøn omvej, I kan tage på vej hjem fra institution eller skole, på vej til bibliotek eller indkøb? Det kan bare være en sti I ikke har prøvet før eller et gadekær tæt ved, I ikke har besøgt. Det kan være det er dér I finder skovjordbær eller ser en ælling.
- På skovtur: Hvis I ikke har en skov tæt på, kan det også være i parken, på græsplænen, i haven eller ved en å. Pak en taske med et tæppe og lidt mad og drikke: frugt og boller, rugbrødsmadder eller måske endda aftensmaden? Put også en bog i tasken eller slut med at lægge jer på ryggen og kigge på i trækronerne eller på skyerne.
- Kast pinde i vandet: Find det nærmeste vand – sø, å, hav, og kast pinde eller sten i vandet. Hvis vandet bevæger sig, så se på hvor pindene driver hen.
- Gå udenfor stierne – efter børnene: Tag ud i skoven og lad børnene vise vej, udenfor stierne, på kryds og tværs. Børn (og voksne) går ofte længere og hurtigere, hvis de går forrest og selv bestemmer tempo og retning. Lad børnene bestemme ruten – så skal telefonen nok hjælpe jer hjem igen.
- Lav en skattejagt: Det behøver ikke være avanceret, det kan være en æggebakke, hvor der på låget er tegnet hvad der skal i de forskellige rum (en sten, et blad, noget rødt…) eller et papir med forskellige aktiviteter, der skal udføres (balancere, løbe, hoppe, klatre op, finde noget stort/småt) eller ting I skal se (et stort træ, en and, tallet 2, en gul blomst, en træstub). Så er der en opgave og noget at komme ud efter.
- Geocaching: En form for skattejagt, hvor private personer gemmer små bokse rundt omkring, for det meste i naturen. En gratis app på telefonen viser vej derhen og en ledetråd hjælper med det præcise gemmested.
- Stranden kan så meget: Pak skovle, sandlegetøj, bolde, freesbees, spande, drager eller hvad I nu har og tag på stranden uanset vejret. Mange tager på stranden for at bade i godt vejr og gåtur i dårligt vejr. Men sand, vand og klitter kan bruges til meget andet sjov – både de vilde lege, de smukke sandslotte eller bare rolige stunder i klitterne.
- Ingen planer: Gå ud for at gå ud. Se hvad der sker og følg det der opstår. Det kan virke angstprovokerende de første gange, men det er ofte dér de store oplevelser opstår. I det helt små og uplanlagte, hvor vi har sanserne åbne og tid til at forfølge det der dukker op.