fbpx

Høj sol, lækker sne og timevis af ture på ski venter forude.

Hele familien har glædet sig til en uge på ski i det fri og for mange er skiferien et af årets højdepunkter, hvor hele familien er fælles om glæden ved at stå på ski.

Men inden I når til at drøne ned ad pisterne sammen, kræver det lidt tålmodighed – særligt med de mindste, men laver du den investering, så venter der fede skiferier i mange, mange år.

Her får du en række tips til at få børnene med på ski og sikre, at det bliver en succes.

Jeg har ikke været mere end godt tre år, før jeg fik mine første ski under fødderne. Det var den gang, der lå sne i Danmark og de lokale skiklubber arrangerede langrendsture rundt om på de snedækkede golfbaner og lavede fællesture til Norge og Sverige. Mine forældre prioriterede at bruge timer på at hive mig op ad den lokale kirkebakke, som jeg stortudende kæmpede mig op ad på mine lidt for store langrendsski med hælbindinger, der var en rem henover støvlesnuden og en slags metalfjeder rundt om hælen – og siden har jeg været forelsket i det hvide element og har brugt år at mit liv i sneen. .

Godt 35 år senere startede jeg med at hive mine egne unger ud på ski og nu er de (næsten) hurtigere end mig.

Find nogle gamle og brugte langrendsski på den Blå Avis eller i “gratis grupper” på facebook og lad dem lege, så snart der er sne udenfor.

1. Start i det små og sæt ambitionerne ned

Du kan godt have lyst til finde den fedeste destination og give dine børn en på opleveren. Men start i det små. Bare et at stå på et bjerg, se ned ad pisten og de mange mængder af sne kan virke overvældende, så der er ingen grund til at vælge en destination med et væld af bakker. Du vil opleve, at den første mange uger, du er afsted med dine børn på ski, kan to eller tre forskellige pister hurtigt være nok for dem. Så læg dine egne behov til side og find noget, som er godt for ungerne.

Så vælg en destination, der passer til familiens behov. Kig efter steder med børnevenlige skiskoler, let tilgængelige lifte og masser af aktiviteter for børn uden for pisterne. Mange skiområder har specielle børnezoner, som er designet til at være trygge og sjove.

2. Start med skitræning hjemme

Hvis det er første gang, dine børn skal på ski, kan det være en fordel at forberede dem hjemmefra. Se videoer og billeder fra der, hvor I skal hen og hvis I allerede har en hjelm og skibriller, så lad dem gå rundt med det indenfor, tag evt. en tur ud og prøv skistøvler eller lav nogle sjove balanceøvelser på legepladsen eller tag ud på prøv at stå på skøjter. Jo mere, I leger, inden ferien, desto nemmere for de ved at blive trygge på det “glatte” element.

3. Varmt tøj og en milliard pauser i varmestuen

Varmt tøj, varmt tøj, varmt tøj – det kan ikke gentages nok. Du ender med at svede, inden du har fået ungerne i tøjet og gjort dem klar til en dag på ski, så et lille tip er; gør dig selv klar med kun skibukser og gå så igang med at give ungerne tøj på.

De fleste børn kan allerede i en tidlig alder selv tage skiundertøj, skisokker, uldtrøje og flyverdragt på. Det er din opgave at sikre, at sokkerne ikke folder i støvlerne, at undertrøjen er i de lange underbukser, at djævlehuen ikke strammer om halsen og der er både luffer, vanter og ekstra skisokker med i tasken. Har du mulighed for det, så lad være med at give ungerne skistøvler på, før I når til varmestuen – eller tag deres vinterstøvler med, så de kan skifte i løbet af dagen og få varmen i tæerne. Små børn står måske kun 10 minutter på ski – og så holder de pause i tredive. Så tålmodighed er en dyd.

At kunne holde varmen er afgørende for en god oplevelse. Vælg tøj, der er varmt, vindtæt og vandafvisende, og flere lag, så børnene kan regulere varmen – og sørg for at have en ekstra buff/halsedisse, som kan trækkes op foran ansigtet, hvis kulden skulle bide i kinderne

4. Lej, lej, lej eller lån – vent med at købe det rigtige udstyr

For børn, der vokser hurtigt, er det helt klart en fordel at leje eller låne skiudstyr. De fleste udlejningssteder har børneski, hjelme og støvler – og langt de fleste steder skifter de det ud hver sæson, så det er det nyeste og mest moderne, dine unger låner.

Sørg for, at I får udleveret meget korte ski – det gør det meget nemmere for børnene at lære at styre dem og med nutidens “carvingski”, så drejer kan børnene hurtigt få skiene til at dreje ved blot at dreje kroppen. Så en tommerfingerregel er at lade børnene starte med ski, der når dem til brystet. Du kan altid bytte til længere, hvis de får brug for mere speed i løbet af ugen – og lad for din egen skyld skistavene blive i enten bilen eller butikken. Du ender blot med at skulle slæbe på dem og holde styr på dem – børn skal først lære at holde balancen, dreje, tage med lift og meget andet, inden de skal begynde at arbejde med stave.

Lej på skisportsstedet, da du så har mulighed for at bytte i løbet af ugen, hvis støvlerne driller, bindingerne ikke virker eller noget helt tredje.

5. Meld dem (måske) til en skiskole

En god skiskole med erfarne instruktører kan gøre en stor forskel. Instruktørerne ved, hvordan de bedst lærer børn at stå på ski, og de kan samtidig gøre det sjovt og engagerende – og så er de ikke forældre! Det giver dig også tid til selv at udforske pisterne. Men et godt råd: Drop dagsskiskolen! Nogle gange kan det godt svare sig at have en privatlærer i en enkelt time eller to henover nogle dage. For det vigtigste for ungerne er det tilvænningen til støvlerne og det, at skiene glider og er svære at kontrollere. Så spar pengene og leg med børnene den første eller to dag og lad dem få føling med det fremmede element; ski og sne

Når balancen er fundet, så er det op og ned, op og ned, op og ned ad den samme bakke tusind gange! Den første eller de første dage kan de måske kun køre lige ud uden at bremse eller andet, men pludselig fanger de det.

Børn fra 3 år og op kan sagtens lære at stå på ski – respekter, at de bliver trætte, hurtigt trætte og lad dem få alle de pauser, de har brug for.

6. Hold det sjovt – lad dem lege i sneen

Det vigtigste for børn er, at skiferien er sjov. Pres dem ikke for meget, og vær indstillet på, at det ikke handler om at køre flest mulige kilometer på pisterne. Der skal være masser af pauser og der skal være mulighed for, at du Pauser med kakao, sneboldkampe og leg kan være mindst lige så vigtige som selve skiløbet.

Børn har ikke samme udholdenhed som voksne, så planlæg korte sessioner på ski og masser af pauser. Vær fleksibel og lyt til deres behov – nogle dage vil de have energi til masser af skiløb, mens de andre dage måske hellere vil lege i sneen.

7. Gå aldrig ned på snacks, solcreme og saftevand

Ski og koldt vejr kan hurtigt gøre børnene sultne. Hav små snacks og drikkevarer med, som de kan få på pisten. Nødder, frugt, energibarer og varm kakao i en termokop er gode valg.

En af de store og nemme favoritter er varm saft. Bare hæld godt med saft i termokanden og fyld efter med varmt vand. Den varme saft både luner og giver energi. Sørg for at pakke snacks i alle lommer og stil en rygsæk i den nærmeste varmestue.

Særligt i Norge og Sverige er der gode steder for familier, hvor man kan kravle ind, når kulden trænger sig på. Her er der ofte mulighed for at spise en medbragt madpakke, varme ting i en mikroovn, koge vand, spille et slag UNO og nulre tæer, så de igen bliver varme.

8. Sikker ferie og gode minder

Der kan ofte være mange mennesker på pisten – og ikke alle har hovedet sat ordentligt på – og andre gange, så skyldes det i bund og grund børnenes pludselige bevægelser. Som voksen skiløber kan det være svært at læse, om den lille pode på fire fortsætter sit løb lige ud eller laver en pludselig bevægelse og svinger til den ene eller anden side eller triller rundt på hovedet. Så du bør som voksen være opmærksom på såvel egne som andre, når du står på ski – og du børn lære dine børn, at man ikke pludselig stopper midt på pisten, men kører ud i siden af pisten – for jeres egen sikkerheds skyld. Og når de bliver lidt ældre og kører stærkt, kører ind og væk fra pisten, så lær dem at kigge op ad bakken, så de ikke får en turist i nakken.

Og kører de alene, så lav nogle klare rammer for mødesteder og hvad de skal gøre, hvis en kommer til skade; Hvem (og hvordan) henter hjælp, hvem bliver, hvordan markerer man et uheld!

Lær børnene at overholde skiløbernes 10 skiregler.

Husk altid solcreme til både dig og børnene – og hold øje med deres bløde kinder og udsatte ørespidser, da de hurtigt kan blive ramt af små frostskader.

9. Skab gode minder

Der er meget, der skal klappe på en skiferie; sneen, hytten, skiene og ungernes lyst til at lære. Men giv slip og nyd ferien og samværet. Der er mange ting, du ikke kan kontrollere på en skiferie, så træk vejret og nyd, at I er sammen og fejr de små sejre.

Rigtig god ferie.

HAR DU SPØRGSMÅL ELLER BRUG FOR HJÆLP MED AT FINDE DEN RETTE DESTINATION, SÅ SKRIV ENDELIG PÅ KONTAKT KONTAKT@OUTDOORKLUBBEN.DK

Kommende aktiviteter

Modtag nyt fra Outdoorklubben

Vi sender to gange om måneden

Flere ture og mere inspiration

Ved du noget?

Så kan du være med til at skrive på outdoorklubben.